“Vooruitgang is onmogelijk zonder verandering, en zij die niet van gedachten kunnen veranderen, kunnen niets veranderen”

– George Bernhard Shaw –

In mijn werk als consultant ben ik dagelijks bezig met verandering. Afgelopen jaar stond voor mij in het teken van ‘de oude’ en ‘de nieuwe’ IT-organisatie van een grote energieleverancier. In samenwerking met het MT-IT werkte ik met mijn collega’s aan een nieuw organisatieontwerp, en vervolgens aan de transitie van de oude naar de nieuwe situatie.

Urban Navy Waist Ron Dorff Shorts Tqx7BOnvw

Verandering kent ontelbare uitdagingen

Vanzelfsprekend werd ik in deze periode continu geconfronteerd met de ontelbare uitdagingen die een verandering met zich meebrengt. Weerstand, vraagtekens over het nut, het waarom, het hoe. Deze reacties zijn heel logisch, maar maken van verandering een ingewikkeld en langdurig traject. Je zou je bijna afvragen: “waarom zouden we dit onszelf aandoen? Waarom laten we niet alles bij het oude?”Fire Farah Brewer Check Brick Overhemd qTwtZgBat

Toch is ‘niets doen’ geen optie voor wie relevant wil blijven. De omgeving waarin een organisatie zich bevindt, verandert voortdurend. Nieuwe concurrenten betreden de markt, innovatieve producten worden ontwikkeld, klanten zoeken nieuwe kanalen op, leveranciers groeien of kunnen niet meer leveren. In succesvolle organisaties worden deze ontwikkelingen op de voet gevolgd en wordt de strategie waar nodig aangepast.

De afhankelijkheid van de groeifase van de organisatie

Alsof dit nog niet lastig genoeg was, bewandelt de organisatie zelf ook nog een groeipad. Bekende managementtheorieën als van die van Greiner [1] zijn inmiddels algemeen gedachtegoed geworden. Deze theorieën hebben als uitgangspunt dat organisaties door hun groei in omvang en leeftijd in feite te groot worden voor hun eigen huid. Dit resulteert op termijn in een onvermijdelijke crisis; een opstand tegen de huidige managementstijl, of organisatiestructuur. De precieze problemen die zich manifesteren verschillen met de groeifase waar de organisatie zich in bevindt (Greiner onderscheidt er zes) en variëren van een gebrek aan sterk leiderschap (leiderschapscrisis) tot bureaucratische belemmering of ‘inertia’ (bureaucratiecrisis). Om verdere groei mogelijk te maken, zal de organisatie zichzelf in een ander jasje moeten steken.

Het is van belang dat deze nieuwe jas past bij de fase waarin de organisatie zich bevindt. Dit is lastiger dan het klinkt, want het is geen ‘one size fits all’. De balans tussen behouden wat goed was in het oude en verbeteren met het nieuwe is fragiel. Het kan daarom verstandig zijn voor organisaties om een adviesbureau te vragen mee te denken met hun problematiek. Ervaring leert, en een frisse blik helpt. Anderson MacGyver denkt al lang met haar klanten mee over hun volgende stap en tekent met hen een nieuw, best passend organisatieontwerp op. Om vervolgens natuurlijk mee te werken aan een succesvolle transitie, zoals mijn collega’s en ik afgelopen jaar deden.

Digitale transformaties bij PostNL en Univé

In het Anderson MacGyver boek Digitale Transformatie vertellen Marcel Krom van PostNL, en Frank Dijkstra van Univé openhartig over de laatste organisatieverandering van hun digitale organisaties. Om hun successen, hun uitdagingen, en de lessen die ze onderweg leerden te delen. Om eenieder die in een organisatie werkt te inspireren. Want voor al deze mensen, waarschijnlijk ook voor jou, is de volgende organisatiecrisis nabij en onvermijdelijk. En ook voor jouw organisatie is verandering de enige manier om verder te groeien.

Mijn collega’s en ik denken graag met je mee over de volgende stap. Neem gerust contact met me op als je meer wil weten wat wij voor jou kunnen betekenen.

Met vriendelijke groet,

shirt Boohoo Print Graphic Khaki T Front Man Back grXrfSq

Suzanne LouisWarehouse Crossbody Schoudertas Multi Panel Stripe

Consultant Anderson MacGyver

Wil je meer weten over de Anderson MacGyver visie op Digitale Transformatie?

Houd onze website in de gaten voor meer interessante blogs over ons boek Digitale Transformatie of vraag hier een exemplaar van het boek aan.

 

[1] Greiner, L. E., (1972). Evolution and Revolution as Organizations Grow. Harvard Business Review, 12 (01).

Related postsStripe Crossbody Schoudertas Warehouse Panel Multi